Zo zorg je dat je de lock-down doorkomt mét energie!

De scholen zijn dicht. Thuisonderwijs is een feit. Je bent weer “juf” voor jouw kinderen. Je hebt misschien ook nog een peuter rond hobbelen, die aandacht vraagt van jou. Je hebt verantwoordelijkheden richting je werkgever. Je moet nog boodschappen doen, want je wilt dat er straks wat te eten is. Het liefst een beetje gezond ook. Je wilt sporten, ontspannen, maar dat komt er nu niet van. Best een uitdaging!

In gevecht
Je baalt van de situatie. Je voelt verzet. Hebt té weinig tijd om alles goed voor elkaar te krijgen. Hoe moet ik alle ballen in de lucht houden? Het voelt als een continue gevecht tegen de klok. En het geren levert je helaas geen voldaan gevoel op. Je hebt het gevoel niets met échte aandacht te kunnen afronden. Je schiet overal tekort. Eind van dag ben je vooral moe en wil je naar bed. Quality-time met je partner staat op je wensenlijst voor later dit jaar…

Tja, wat nu?
Doorgaan met buffelen en hopen dat de situatie na 19 januari weer normaal is? Met het risico dat je dan behoorlijk uitgeput bent?

Slechts één ‘portie energie’
Je kunt proberen om de situatie allereerst te accepteren zoals hij is. Je bewust worden dat je géén invloed hebt op Corona, de maatregelen, de school die dicht is. Het ligt buiten jouw circel van invloed. Blijf je energie stoppen in dingen die je zelf niet kunt veranderen, loopt je energie weg. Je raakt opgebrand. Voelt je machteloos. Het is als duwen tegen een muur. En dat is zonde. Juist in deze tijden wil je zuinig omgaan met jouw energie.

Stephen Covey
Hieronder zie je het model van Stephen Covey, dat weergeeft waar je wél en waar je beperkt of géén invloed op hebt. De cirkel van invloed is slechts een klein gedeelte van de cirkel van betrokkenheid. Vaak besteden we meer tijd aan de cirkel van betrokkenheid dan aan de cirkel van invloed.
Als je vooral leeft vanuit je cirkel van betrokkenheid, zul je minder snel je doelen realiseren en meer geleefd worden. Als je consequent aandacht besteed aan de cirkel van bewustzijn, van invloed, zal deze groter worden. Je werkt vanuit je persoonlijke doelen en ontwikkeling. Je hebt je prioriteiten helder en richt je op zaken waar jezelf invloed op hebt. HIER STA JE IN JE KRACHT!
De uitvoering van jouw koers en waarden is jouw plan van aanpak, je doelgerichte acties en gedrag. Je bent pro-actief, je handelt zelf in plaats van het te laten gebeuren. Je bemoeit je niet met zaken waar je geen invloed op hebt. Je gaat ervan uit wat voor jou belangrijk is.

Wat kun je wél zelf beïnvloeden?
Nu je je bewust bent dat je totaal geen invloed hebt op de huidige lock-down, weet je dat het geen zin heeft om te blijven vechten. Het helpt je niet. Loslaten en accepteren is je enige gezonde optie. Zoals je ziet in het plaatje, heb je wél invloed op jouw reactie, jouw gedrag en jouw gedachten. Hey, dat is goed nieuws! Hier kun je de regie pakken. Je bepaalt zelf welke keuze je maakt.

Reageer je met:
“Neeeee, niet weer de school dicht! Dat kan écht niet” of “Balen, maar ook nu zal het ons best weer lukken er met elkaar het beste van te maken”

“Nu kan ik wéér niet sporten?” óf “Pak je met zijn allen een springtouw en maak je er een sportief samen-momentje van”

Denk je:
“Ik moet de perfecte juf zijn” óf “Alles wat ze meekrijgen deze periode is mooi meegenomen”

Je hebt altijd een keuze! Een keuze in hoe je reageert, doet en denkt.

Meer rust & voldoening
De situatie is niet veranderd, maar hoe jíj erin staat wél. Vanuit jouw circel van invloed. In je kracht! Dat helpt jou om deze periode krachtig te door te komen. Je ervaart meer rust, energie & voldoening. Je weet hoe je ook nu voor kleine oplaadmomenten kunt zorgen door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen.

Vind je het lastig om hier zelf mee aan de slag te gaan? Wil je samen met mij onderzoeken, hoe je jouw denkpatroon kunt beïnvloeden? Meestal brengt één coach-sessie al heldere en praktische inzichten, zodat je dezelfde situatie anders kunt gaan beleven!

Ik ben er voor jou. Live of via Zoom, wel zo efficiënt!
Gewoon Nicole.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.