Zó zorg je ervoor dat je overeind blijft.

De oorlog in Oekraïne. Zó groot. Zó triest. Niet te bevatten dat dit nu, in 2022, écht gebeurt.
Zó dichtbij ook…wat betekent deze oorlog voor jou, voor mij, voor ons hier in Nederland?

Ruimte geven aan je gevoel

Logisch dat alle beelden op de televisie, de nieuwsberichten in de krant, de verhalen van de Oekraïners die halsoverkop hun land zijn ontvlucht, iets doen met onze emoties.

Je wordt angstig of boos. Heel verdrietig. Of je voelt je vooral onmachtig. Deze gevoelens komen vaak via je lijf naar buiten. Je voelt het bijvoorbeeld aan pijn in je buik, je hoofd, druk op je borst, je hoge ademhaling. Belangrijk om de signalen die je lichaam je geeft op te merken. Ze serieus te nemen. Jouw gevoelens, hoe onaangenaam ook, er te laten zijn. Je mag even boos, verdrietig, onmachtig of angstig zijn. Geef ze vooral de ruimte!

In je kracht

Wat je natuurlijk niet wilt, is dat je als een zielig hoopje mens in een hoekje van de kamer belandt. Daar heb jíj niets aan, maar ook de mensen in Oekraïne help je daar niet mee. Dus hoe voorkom je dat je “verdrinkt” in jouw emoties? Door in je kracht te gaan staan! Huh, in je kracht? Waar is dat dan? hoor ik je denken… Dáár waar je zelf 100% invloed hebt. Jij kunt zélf kiezen welke gedachten je hebt, hoe je reageert op dingen om je heen en welk gedrag je laat zien. In deze “circel van invloed, van bewustzijn” ben jij je meest krachtige ik! (bron: Stephen R. Covey)

Binnen of buiten jouw circel van invloed?

Als je opmerkt dat een situatie emoties bij je losmaakt, dan kun je kijken wat jouw mate van invloed daarop is. De oorlog in Oekraïne ligt duidelijk buiten jouw circel van invloed. Jij kunt Poetin niet zélf stoppen. De oorlogssituatie bevindt zich in de “circel van betrokkenheid”. Je voelt je er wel bij betrokken, maar hebt er geen (of beperkte) invloed op. Hierin zit bijvoorbeeld ook je verleden, het weer, je opvoeding. Je kunt er niets aan veranderen, hoe graag je dat ook wilt. Blijf je energie & tijd stoppen in het willen stoppen van deze oorlog, dan zal dat voelen als duwen tegen een zware betonnen muur. Er is geen beweging in te krijgen. Een zinloos gevecht…je raakt opgebrand.

Wat kan ik wél doen?

Als het je lukt om dit “gevecht” los te laten en te accepteren dat jij alleen de oorlog niet kunt stoppen, ontstaat er ruimte om in je kracht te gaan staan. Je kunt jezelf de vraag stellen: Als ik alles heb gedaan wat binnen mijn bereik ligt, hoe kan ik de situatie dan draaglijker maken? Je kunt nu al jouw energie en tijd stoppen in dátgene waar je wel het verschil kunt maken. Je kunt kleding inzamelen, doneren aan 555, je diensten of een veilige slaapplek aanbieden, een warm welkom geven, steun betuigen…doe vooral iets dat bij jou past en binnen jouw mogelijkheden ligt. Ook kun jij ervoor kiezen om niet álle nieuwskanalen te volgen, maar slechts een paar. Hiermee voorkom je dat je wordt overspoeld.

Resultaat

Als je consequent aandacht besteed aan jouw circel van bewustzijn dan zal deze groter worden. Je werkt vanuit je persoonlijke doelen en ontwikkeling. Je hebt je prioriteiten helder en richt je op zaken waar je invloed op hebt. Je staat in je kracht! Nú blijf je én zelf krachtig overeind én kun je er zijn voor de Oekraïnse vluchtelingen die dat hard nodig hebben! Bedenk dus steeds voor jezelf waar jij jouw portie kostbare energie aan wilt besteden, zodat het niet weglekt naar ongrijpbare zaken. Hoe jij jouw energie in wilt zetten? Dát bepaal jij helemaal zelf, voor de volle 100%!

Gratis en vrijblijvend telefonische afspraak 

Merk jij dat de oorlog in Oekraïne je soms aan het wankelen brengt? Of voel je je geleefd door andere situaties waarbij je wel betrokken bent, maar je invloed beperkt is?

Wil je eens onderzoeken hoe je er effectiever mee om kunt gaan? Met behoud van jouw energie? Ik bied mijn coaching de komende 4 dinsdagochtenden (22/29 maart en 5/12 april) gratis en geheel vrijblijvend aan. Dat is mijn manier om iets bij te kunnen dragen. Ik ben dan telefonisch te bereiken tussen 9 en 11 uur. Graag vooraf inschrijven via de mail info@gewoonnicole.nl of bel met (06) 205 46 554. Ik hoor je graag!

Gewoon Nicole.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.